Tesisat Temizliği ve Petek Yıkama

Tesisat Temizliği ve Petek Yıkama, doğalgazdan tasarruf etmek ve daha iyi ısınabilmeyi sağlamak için yapılması gereken işlemlerin başında gelmektedir. Bilindiği üzere kalorifer tesisatında ısının %95 ni veren peteklerdir. Bu ısının düzgün ve daha verimli şekilde ortama geçiş yapabilmesi için peteklerin içinin temiz olması gerekir. Peteklerin içinde zamanla oluşan kir, çamur, korozyon ve kireç gibi sebepler ile ısı geçişi verimsiz olur bu durum ısınamamaya ve yüksek doğalgaz faturalarına yol açar.

Kalorifer tesisatında kullanılan radyatörler demir çelik alaşımlı sacdan, alüminyumdan veya dökme demirden üretilmektedir. Bu malzemeler suyla buluştuklarında paslanma ve tortulaşma başlar, petekler ve borular içerisinde kalan sanayi yağları, çapaklar, paslar ve kalıntılar tesisatta siyah bir çamura dönüşür ve radyatör diplerinde, şap altındaki kalorifer borularında, en önemlisi kombinizin çalışan aksamında su akışını engelleyen tabakalaşma oluşur, mekanik aksamdaki mil ve plakalar sıkışır, üç yollu vanalar çalışmaz, sirkülasyon pompaları akışkanlığını yitiren suyu tesisata göndermekte güçlük çeker, ısınır ve yanabilir. Bütün bunların sonucunda kalorifer ısınmaz, kalorifer ısınmıyor, petekler ısınmıyor şikayeti başlar, peteklerin yarısı ısınır yarısı ısınmaz, kombiye yakın petekler ısınır uzaktakiler ısınmaz. Özellikle oksijen bariyersiz boru kullanılan her radyatöre ayrı ayrı hat giden mobil sistem dediğimiz tesisatlarda, tesisat sürekli oksijene maruz kalır, oksijen suyla birleştiğinde paslanma çok daha hızlı olur onun için bu tip kalorifer tesisatlarında temizlik daha sık gerekir.

Bu su ve tortu birikimi tesisatın boşaltma musluğu açılıp boşaltılıp yeniden doldurularak temizlenmek istenir veya petekler tek tek sökülerek banyoda, bahçede hortum tutularak temizlenmeye çalışılır.

Özellikle şap altı tesisatlarda hiç başarı sağlanmaz, tortunun boşaltılmasının imkânı yoktur.
Radyatörler tek tek söküldüğünde eviniz kirlenir ve zaman kaybedilir, yinede istenen sonuç alınmaz, radyatör yüzeylerindeki yapışan kireç ve pas tabakaları da kalacaktır.
Isıtma tesisatında oluşan 1mm. Tabaka %7 enerji kaybına neden olur.

Yeni ileri teknoloji ile üretilen kombiler daha küçük parçalar içerdiğinden bu parçalarda su geçiş aralıkları kireç ve çamurla daha kolay tıkanırlar ve arızalara neden olurlar, bu yüzden kombi imalatçıları eski tesisata yeni kombi takılmadan önce tesisatın yıkanmasını tavsiye ederler.
Hele birde tesisatınızda döküm radyatör kullanıyorsanız, tesisatta oluşacak tortu çok daha fazla olacaktır.

Petekler (Radyatörler) ne zaman yıkanmalıdır?

- Peteklerin yarısı ısınıyor yarısı ısınmıyorsa.
- Doğalgaz faturanız fazla geliyorsa.
- Radyatörlerinizden yeterli verimi almadığınızı hissediyorsanız.
- Kalorifer tesisatınızın yapılışı 5 seneyi geçtiyse.
- Tesisatınız yeni ve hiç kullanılmadıysa yeni radyatörlerinizin içerisinde siyah sacların paslanmaması için kullanılan sanayi yağları, gresler, çapak parçaları tortu oluşturmaya başlamadan önce temizlenmeli ve koruyucu kimyasal konulmalıdır.
- Temizleme 4 seneyi geçtiyse,
- Ayrıca tamirat gerektiğinde koruyucu boşaltıldıysa yeni koruyucu gerekir.

Kalorifer Tesisatı nasıl yıkanır?

Deneyimli personel son teknolojik alet ve donanımları kullanarak, çok titiz çalışmaları ile müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarlar.
Yıkama cihazının bağlantı uçları cihazın tesisata çabucak bağlanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır, debisi yüksek jet pompa seçilmiş ve çift yönde su akışı sağlamaktadır.
Tesisat yıkamak için özel olarak tasarlanmış özel makine tesisatınıza bağlanır.
Tesisat için özel olarak imal edilmiş kimyasal kullanılır. Temizleme yapıldıktan sonra pis su boşaltılır ve durulanır.

- Müşteri isteğine bağlı olarak koruyucu ve daha etkili ısıtmayı sağlayan özel kimyasal ilave edilir.
- Kombiniz ve tesisatınız uzun seneler korunmuş olur. Radyatörler daha iyi ısınır, doğalgaz faturanız daha düşük gelir.